Πλοία και φάλαινες: μια περίπλοκη σχέση

Σε ένα γραφείο σε έναν απότομο λόφο σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο της Αθήνας, ένα μικροσκοπικό μπλε φως αναβοσβήνει από ένα τερματικό υπολογιστή. Ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής, ο πρωταρχικός ωκεανογράφος της Ελλάδας, το επισημαίνει. Το φως, λέει, παρακολουθεί τη θαλάσσια κυκλοφορία “σε πραγματικό χρόνο”. Είναι το κλειδί για την εξοικονόμηση ενός από τους πιο απειλούμενους πληθυσμούς φαλαινών στον κόσμο.

«Κάθε λίγα δευτερόλεπτα καταγράφει τη θέση, την πορεία και την ταχύτητα ενός σκάφους που εισέρχεται στα ελληνικά ύδατα», λέει. “Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη χαρτογράφηση των πυκνοτήτων της ναυτιλίας σε περιοχές που κατοικούνται από φάλαινες σπέρματος.” Ο Φραντζής έχει περάσει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μελετώντας θαλάσσια θηλαστικά. Το γραφείο του, όπως και το μικρό του ερευνητικό ίδρυμα κητοειδών Pelagos, είναι μάρτυρας ενός πάθους που έχει συμβάλει στη μετατροπή της κατανόησης των δελφινιών, των φώκαιων και των φαλαινών σε μια χώρα όπου λίγα ήταν γνωστά για τη θαλάσσια ζωή μόλις πριν από δύο δεκαετίες.

Πώς να ζήσετε στη θάλασσα;

Τα ράφια στοιβάζονται ψηλά με τα οστά των θαλάσσιων θηλαστικών μικρά και μεγάλα. Τα υπολείμματα της κάτω γνάθου του σπερματοζωαρίου είναι στηριγμένα σε έναν τοίχο στο πίσω γραφείο του. Και σε ένα δωμάτιο πέρα, οι σκελετοί των δύο φαλαινών – γοργόνα, κρούστα και κίτρινο – βρίσκονται σωστά συναρμολογημένοι στο πάτωμα.

“Το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας είναι πολύ πλούσιο σε είδη”, λέει ο Φραντζής. “Στην αρχαιότητα τα κητώδη ελήφθησαν πολύ σοβαρά. Ο Αριστοτέλης έγραψε την πρώτη επιστημονική μελέτη, την ιστορία του Animalium, για αυτούς. Θα μπορούσατε να πείτε ότι οι Έλληνες είναι οι πρώτοι και οι τελευταίοι που έρχονται στον τομέα, γι ‘αυτό και λαμβάνονται επειγόντως μέτρα “.

Οι φάλαινες σπέρματος είναι το επίκεντρο της τελευταίας εκστρατείας του Φραντζή. Αν και κυριαρχεί σε άλλες θάλασσες, υπάρχουν λιγότερα από 300 στα ελληνικά ύδατα, ο μεγαλύτερος βιότοπός τους στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως και τα θαλάσσια θηλαστικά στα περισσότερα μέρη, οι φάλαινες αντιμετωπίζουν μια πληθώρα απειλών, από την εμπλοκή στα δίχτυα αλιείας μέχρι την κατάποση πλαστικών αποβλήτων.

Μια περίπλοκη σχέση

Στην Ελλάδα υπάρχει ο πρόσθετος κίνδυνος ηχητικής ρύπανσης από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που εκτελούν υποβρύχια βόρτα σόναρ – ασκήσεις που κατηγορούνται για αποπροσανατολισμό των φαλαινών που εξαρτώνται από τη δική τους μορφή σόναρ για πλοήγηση και κυνήγι. Οι σεισμικές έρευνες, μετά την ανακάλυψη υποβρύχιων υδρογονανθράκων, αποτελούν επίσης απειλή.

Αλλά ο Φραντζή λέει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα τοπικά κητοειδή είναι η πιθανότητα σύγκρουσης με ένα πλοίο. Ξεχωρίζει τα νερά της δυτικής Πελοποννήσου, μια περιοχή όπου οι φάλαινες σέρνουν, αλλά μια από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές για δεξαμενόπλοια, φορτηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια.

Τον περασμένο μήνα, μια φάλαινα εννέα μέτρων έπεσε πάνω σε μια παραλία στη Σαντορίνη, η τελευταία σε μια σειρά λιμνών. Ο Φραντζής έχει τώρα ένα μεγάλο λευκό άσπρο οστό – ένα από τα δόντια του – στο γραφείο του. Για τις φάλαινες των σπερματοζωαρίων, ο θάνατος από τη σύγκρουση είναι μακράν ο πιο οδυνηρός, ισχυρίζεται, με τα έλικα να αφήνουν συχνά τα ζώα να σχίζονται και να φθάνουν.

«Δεν γνωρίζουμε πώς συνέβη αυτό το τελευταίο περιστατικό», αναστενάζει, διαστρέφοντας αναφορές ότι στο πεπτικό σύστημα του θηλαστικού έχουν βρεθεί τεράστιες ποσότητες πλαστικού. “Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τουλάχιστον μια φάλαινα κάθε χρόνο σκοτώνεται ως αποτέλεσμα μιας απεργίας του πλοίου. Είναι ένα ποσοστό θνησιμότητας που τα είδη σε αυτά τα μέρη δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών

Αντιμετωπίστε την αιχμαλωσία κητοειδών σε όλο τον κόσμο Η PWF

σταμάτησε με επιτυχία τα σχέδια για την κατασκευή μιας έκθεσης δελφινιών και υπέβαλε αναφορά για την απαγόρευση των αιχμαλωτικών θαλάσσιων θηλαστικών στην κομητεία Maui το 2002 και στον Ισημερινό το 2019. Συγχαρητήρια στον Αρχιπελάγο – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Διατήρησης που κέρδισε το βραβείο «Best Heroic Πράξεις Περιβαλλοντικής Διαχείρισης» στο 4ο ετήσιο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Φάλαινας, Φεβρουάριος 2020 για την ταινία ντοκιμαντέρ για το Αιγαίο Θαλάσσια Ζωή: Το νησί των Λειψών.

Η δουλειά τους για την αποκατάσταση και την παροχή ποιότητας ζωής σε πρώην αιχμαλωτισμένους κητοειδείς δίνει ελπίδα στις χιλιάδες που επί του παρόντος παραμένουν σε αιχμαλωσία και το Pacific Whale Foundation υποστηρίζει αυτό το έργο με ειλικρίνεια.

Aegean Marine Life Sanctuary: Οι Λειψοί

Η αποστολή θαλάσσιου βίου στο Αιγαίο

Μόνο καταφύγιο στον κόσμο που παρέχει καταφύγιο για την αποχώρηση των δελφινιών που είχαν ήδη αιχμαλωτιστεί. Πρώτο νοσοκομείο σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον για λαθραία και τραυματισμένα θαλάσσια είδη στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ανάγκη για ένα ιερό

Σε όλο τον κόσμο τα αιχμαλωτισμένα δελφίνια κολυμπούν σε κύκλους σε δεξαμενές μικρότερου μεγέθους, περνώντας τις μέρες τους παίζοντας για φαγητό. Αυτά τα ζώα ανήκουν στην άγρια ​​φύση, ωστόσο 283 δελφίνια της αιφνίδιας φυλακίζονται σε περιορισμένες συνθήκες μόνο στην Ευρώπη, αδυνατώντας να εκφράσουν τις φυσικές τους συμπεριφορές. Λόγω της αποτελεσματικής εργασίας των οργανώσεων καλής διαβίωσης των ζώων, τα δελφίνια κλείνουν. Το μόνο δελφινάριο της Φινλανδίας, το Särkänniemi Adventure Park, έκλεισε πρόσφατα λόγω της χαμηλής συμμετοχής και των σχετικών οικονομικών πιέσεων.

Παρά το κλείσιμο, τα δελφίνια παρέμειναν αιχμάλωτα για άλλους 10 μήνες λόγω της έλλειψης κατάλληλων επιλογών. Αυτά τα δελφίνια εκτελούνται τώρα σε παραστάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Ελλάδα. Δυστυχώς, μόλις 6 μήνες μετά τη μετεγκατάσταση, ένα από αυτά τα δελφίνια πέθανε δυστυχώς.

Το Aegean Marine Life Sanctuary θα προσφέρει το ιδανικό μόνιμο σπίτι για τα δελφίνια που είχαν ήδη αιχμαλωτιστεί, επιστρέφοντάς τα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η ανατολική Μεσόγειος υποστηρίζει ποικίλους θαλάσσιους πληθυσμούς, έτσι αναπόφευκτα συμβαίνουν ατυχήματα και τραυματισμοί. Ως αποτέλεσμα, μια κτηνιατρική κλινική για τη θεραπεία και την αποκατάσταση φώκιας, χελωνών και δελφινιών σε ένα φυσικό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας. Εκτός από την παροχή καταφυγίου, το Aegean Marine Life Sanctuary θα λειτουργεί ως κτηνιατρικό νοσοκομείο για θαλάσσια άγρια ​​ζωή.

Η λύση μας, το ιερό τους

Η λύση μας, το ιερό τους Το Aegean Marine Life Sanctuary θα προσφέρει και το ιδανικό μέρος για τη μακροχρόνια αποκατάσταση των δελφινιών που είχαν ήδη δεσμευτεί και ένα ιατρικό κέντρο για τραυματισμένα θαλάσσια είδη. Θα εδρεύει σε έναν παράκτιο κόλπο βιοποικιλότητας στο ελληνικό νησί των Λειψών, στο ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος.

Το Aegean Marine Life Sanctuary δεν είναι ιδέα, αλλά ένα δυναμικό έργο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση προέρχεται με επιτυχία, το καταφύγιο στοχεύει να λειτουργεί φέτος.

είστε πρόθυμοι να μάθετε περισσότερα για το έργο: https://archipelago.gr/en/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *